Statuia lui Johannes Honterus, Braşov
Publicare:  2010-04-08
Ultima modificare:  2010-04-08
Autor:  Bálint Ágnes
Lector: 
Date despre monument
Adresă: 500025, Curtea Johannes Honterus nr. 7.
Cod: BV-III-m-B-11857
Datare: 1898
Date istorice

1898 – Sculptorul berlinez Harro Magnussen a turnat statuia Honterus,

21 august 1898 – festivităţile de dezvelire ale statuii

Descrierea edificiului

Statuia uamnistului şi celui mai important reformator al comunităţii săseşti din Transilvania Johannes Honterus se află în faţa faţadei sudice a turnului sudvestic al bisericii evanghelice din Braşov ( Biserica Neagră). Opera sculptorului berlinez Harro Magnussen (1861–1908) a fost dezvelită cu ocazia centenarului de 400 de ani de la naşterea lui Honterus.

 

Ţinuta şi atributele statuii au fost determinate de contextul urban în care a fost amplasată acest monument public, marcat de triunghiul format din Biserica Neagră, a cărei primpreot a fost, din tipografia umanistă (1539) şi gimnaziul (1541), ambele fondate de către el. Cu mâna dreaptă întinsă arată spre edificiul actual al şcolii, iar în cea stângă ţine o carte pe a cărei pagini se desluşesc două titluri ale unor lucrări importante şi în istoria oraşului (Reformationsbüchlein, Schulordnung), prin aceste titluri autorul făcând aluzie la reformele şcolare ale lui Honterus şi la rolul primordial jucat de către el în răspîndirea reformei lutheriene. Reprezentarea figurii idealizate a umanistului se inspiră dintr-o xilogravură contemporană (1550), care de obicei este acceptată ca un portret autentic al lui Honterus, şi în care el este înfăţişat cu o privire severă, purtând o barbă specifică şi pe cap o pălărie ce ţinea de vestimentaţia preoţilor vremii.

 

Postamentul înalt al statuii a fost prevăzut cu două reliefuri din bronz, care prezentau scene imaginare din viaţa lui Honterus: pe preotul reformator în timp ce acorda împărtăşania şi în tipografia fondată de către el.

 

În ultimul deceniu ambele reliefuri au fost furate, încă nefiind posibilă amplasarea unor copii de ale lor.

Bibliografie selectivă
Kühlbrandt, Ernst, Die evangelische Stadtpfarrkirche A. B. in Kronstadt, Bd. II. Kronstadt, 1927, 32.
Nussbächer, Gernot, Beiträge zur Honterus-Forschung, Heidelberg - Kronstadt, 2003.